ନକଲି ଖାଦ୍ୟ କୁ ଚିହ୍ନନ୍ତୁ କର୍କଟ ପରି ଭୟଙ୍କର ରୋଗ ରୁ ଦୂର ରେ ରୁହନ୍ତୁ
ଆଜିକାଲି ପଇସା ଲୋଭରେ ବ୍ୟବସାୟୀ କିମ୍ବା ଚାଷୀ ମାନେ ଖାଦ୍ୟ ରେ ଅପମିଶ୍ରଣ କରି ଅଧିକା ଲାଭ ପାଇଁ ଅସାଧୁ ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରୁଛନ୍ତି । ଯାହା ଫଳରେ ଆମେ ସାଧରଣ ଲୋକ ନକଲି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇ କର୍କଟ ତଥା ଅନେକ ରୋଗର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି । ଏଠି ଆମେ ଆପଣ ଖାଦ୍ୟପଦାର୍ଥ କିଣିବା ପୂର୍ବରୁ ସହଜ ଓ ସରଳ ଉପାୟରେ ଘରୋଇ ପରୀକ୍ଷା କରି ପାରିବେ । ଅସଲ କି ନକଲି ଖାଦ୍ୟ ସହଜରେ ଜାଣି ପାରିବେ । ତେବେ ଯାଇ ଆମେ ନିଜକୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବା । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସହଜ ଓ ସରଳ ଉପାୟରେ କେତେଗୁଡିଏ ରୋଷେଇ ଘରର ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ର ଅସଲି ଓ ନକଲି ର କିପରି ପରୀକ୍ଷା କରିପାରିବେ ତାହା ଜଣାଉଛୁ ।
ମଟରରେ ସବୁଜ ରଙ୍ଗ ଚିହ୍ନଟ-
ଗୋଟିଏ କପ ସବୁଜ ମଟରକୁ ଏକ ଗ୍ଳାସ ପାଣିରେ ରଖନ୍ତୁ । ଅଧ ଘଣ୍ଟା ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତୁ। ପାଣିର ରଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଲେ ଅପମିଶ୍ରଣର ସୂଚନା ମିଳିଥାଏ । ଅସଲି ମଟରର ରଙ୍ଗ ପାଣିର ରଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ନହିଁ ।

ପନିପରିବାରେ ରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନଟ-
ତୁଳାରେ ପାରାଫିନ ଟିକେ ମିଶାନ୍ତୁ, ପଣି ପରିବାରେ ତୁଳା ଟିକୁ ଘଷନ୍ତୁ, ରଙ୍ଗ ଛାଡିଲେ ରଙ୍ଗ ମିଶାଯାଇଥିବ ବୋଲି ଜାଣନ୍ତୁ |
ଆଇସକ୍ରିମରେ ସାବୁନ ପାଉଡରର ଚିହ୍ନଟ- ଆଇସକ୍ରିମରେ ଲେମ୍ବୁର ପାଣି ଟିକେ ମିଶାନ୍ତୁ, ଫେଣ ବାହାରିଲେ ସାବୁନ ପାଉଡର ମିଶିଛି ବୋଲି ଜାଣନ୍ତୁ ।
କ୍ଷୀରରେ ଜଳ – କିଛି ବୁନ୍ଦା କ୍ଷୀର ନେଇ ପରିଷ୍କାର ମସୃଣ ଚଟାଣରେ ଢାଳନ୍ତୁ । ଯଦି କ୍ଷୀର ଅସଲି ହୋଇଥିବ ତେବେ ଧଳା ଦାଗ ଛାଡି ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରବାହିତ ହେବ । ନକଲି ହୋଇଥିଲେ ଚିହ୍ନ ନ ଛାଡି ତୁରନ୍ତ ବୋହି ଯିବ ।

କ୍ଷୀରରେ ଡିଟରେଜେଣ୍ଟ ଚିହ୍ନଟ –
୫ ମିଲିମିଟର କ୍ଷୀର ସହିତ ସମାନ ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ । ଗୋଟିଏ ଟେଷ୍ଟଟ୍ୟୁବ ରେ ରଖନ୍ତୁ । ମିଶ୍ରିତକୁ ଭଲ ଭାବରେ ହଲାନ୍ତୁ । କିଛି ସମୟ ପରେ ନକଲି କ୍ଷୀର ଘନ ଚମଡା ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଅସଲି କ୍ଷୀରର ପତଳା ଫ୍ରେମ ଟିଏ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଓ କ୍ଷୀରଜାତ ପଦାର୍ଥ (ପନିର, ଛେନା,
ଖୋୟା ଷ୍ଟାରବ – ୫ ଏମ ଏଲ ପାଣି ସହିତ ୨-୩ ଏମ ଏଲ କ୍ଷୀର ମିଶାଇ ୨-୩ ଟୋପା ଆୟୋଡିନ ଢାଳନ୍ତୁ ନୀଳ ରଙ୍ଗ ଗଠନ ହେଲେ ଷ୍ଟାରଚ ବା ଶର୍କରାର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସୁଚାଏ । କ୍ଷୀର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଣି ମିଶିବା ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ।
ଲହୁଣିରେ ମସଲା, ମିଠା ଆଳୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ – ୨-୩ ବୁନ୍ଦା ଆୟୋଡିନ ମିଶାନ୍ତୁ | ନୀଳ ରଙ୍ଗ । ଗଠନ ହେଲେ ଉପସ୍ଥିତ ମିଶ୍ରଣକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଏ। ଘିଅ ଚିହ୍ନଟ – ଘିଅ ଚାମଚକୁ ଗରମ କରନ୍ତୁ ଯଦି ଗରମ ପରେ ବାଦାମି ରଙ୍ଗ ଦେଖାଯାଏ ତାହେଲେ ଅସଲି ଯଦି ସାମାନ୍ୟ ହଳଦିଆ ଦେଖାଯାଏ ତାହେଲେ ନକଲି ।
ତେଲରେ ଚର୍ବି –ନଡିଆ ତେଲ ଓ ଅନ୍ୟ ତେଲରେ ଚର୍ବିର ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ଏକ ଗ୍ଲାସ ନଡିଆ ତେଲ ବା ଅନ୍ୟ ତେଲକୁ ୩୦ ମିନିଟ ରେଫ୍ରିଜରେଟର (ଫ୍ରିଜର ନୁହେଁ) ଯଦି ତେଲ ନକଲି ହୋଇଥିବ ତାହେଲେ ତେଲ ଏକ ପୃଥକ ସ୍ତର ଭାବରେ ।
ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡରେ ରଙ୍ଗ ଚିହ୍ନଟ –ଏକ ଗ୍ଳାସ ଜଳ ଉପରେ ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ ପକାନ୍ତୁ କୁତ୍ରିମ ରଙ୍ଗ ଥିଲେ ଧାଡିରେ ଅବତରଣ କରିବ ଅସଲି ପାଉଡର ପାଣି ଉପରେ ଏକ ସ୍ତର କିଛି ସମୟ ଧରି ରଖିଥାଏ ।
ଅସଲି ଜୀରାର ପରୀକ୍ଷା – ଜିରରେ ଅଙ୍ଗାର, ଘାସ ମଞ୍ଜି ,ସିମେଣ୍ଟ, ଗୁଡ ଆଦି ଅପ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଏ | ଜିରାକୁ ହାତରେ ରଗଡନ୍ତୁ ଯଦି କଳା ହୋଇଯିବ ତାହେଲେ ନକଲି।
ସୋରିଷରେ ଅପମିଶ୍ରଣ ପରୀକ୍ଷା – ସୋରିଷ ମସୃଣ ହୋଇଥିବ ଏବଂ ତାକୁ ଦବାଇଲେ ଯଦି ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗ ବାହାରିବ ତାହେଲେ ଖାଣ୍ଟି ସୋରିଷ । ଯଦି ଖଦଡା କଳା ରଙ୍ଗ ହୋଇଥିବ ଦବାଇଲେ ଧଳା ଆସିବ ତାହେଲେ ନକଲି ସୋରିଷ

ମସଲା ଗୁଣ୍ଡରେ ଅପମିଶ୍ରଣ ପରୀକ୍ଷା – ଚିମୁଟାଏ ମସଲା ଗୁଣ୍ଡକୁ ପାଣିରେ ପକାନ୍ତୁ ଯଦି ଗୋବର , କାଠ ଗୁଣ୍ଡ, ତୁଷ ମିଶା ହୋଇଥିବ ତାହେଲେ ପାଣିରେ ଭାସିବ ।
ହଳଦିରେ ରଙ୍ଗ ପରୀକ୍ଷା – ଗ୍ଲାସେ ପାଣିରେ 1 ଚାମଚ ହଳଦୀ ପକାନ୍ତୁ | ଅସଲି ହଳଦୀ ପାଣିକୁ ସାମାନ୍ୟ ହଳଦୀ ରଙ୍ଗ କରି ତଳକୁ ବସିବ, ନକଲି ହଳଦୀ ପାଣିକୁ ଗାଢ ହଳଦୀ ରଙ୍ଗ କରିବ ଏବଂ ଗାଢ ରଙ୍ଗର ହଳଦୀ ତଳକୁ ବସିବ ।
କଫିରେ ମାଟି ଓ ଚକୋରୀ ପାଉଡରର ମିଶ୍ରଣ – ଅଧା ଚାମଚ କଫିକୁ ଏକ ଗ୍ଲାସ ପାଣିରେ ମିଶାନ୍ତୁ । 2 ରୁ ୫ ମିନିଟ ଘାଣ୍ଟନ୍ତୁ | ନକଲି କଫିରେ ମାଟି ଓ ଚକୋରି ତଳକୁ ବସିଯିବ । ଅସଲି କଫି ଭାସୁଥିବ ।
ମହୁ ଅସଲି କି ନକଲିର ଘୋରଇ ପରୀକ୍ଷା –
୧ . ନଖ ଆଙ୍ଗୁଠି ପରୀକ୍ଷା :- ଏହା ଏକ ସରଳ ପରୀକ୍ଷା l ବୁଢା ଆଙ୍ଗୁଠି ନଖରେ ଏକ ମହୁ ଟୋପା ଟିଏ ରଖନ୍ତୁ । ଏହା ଛିଞ୍ଚିକି ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ଦେଖନ୍ତୁ । ଯଦି ଏହା ବିସ୍ତାର ହୁଏ ଅଶୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଆଙ୍ଗୁଠି ରେ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ ରହେ ତାହା ଶୁଦ୍ଧ ।

୨. ଜଳ ପରୀକ୍ଷା : –ଅଶୁଦ୍ଧ ମହୁକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ “” ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରି ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଏ | ଗୋଟିଏ ଗ୍ଲାସରେ ପାଣି ଭର୍ତ୍ତି କରି ୧ ଚାମଚ ମହୁ ମିଶାନ୍ତୁ ।ମହୁ ସହଜରେ ପାଣିରେ ମିଶିଯିବ । ଅପ ମିଶ୍ରିତ ମହୁ ଚାରିପଟରେ ଦେଖାଯିବ । କିନ୍ତୁ ଶୁଦ୍ଧ ମହୁ ଗ୍ଳାସର ତଳ ଭାଗରେ ଲାଖି ରହିବ ଓ ପାଣିରେ ବୁଡି କଠିନ ପରି ଏକତ୍ର ରହିବ ।
୩ . ଦିଆସିଲି କାଠି ଦ୍ଵାରା ପରୀକ୍ଷା :-ଦିଆସିଲି କାଠିରେ ମହୁକୁ ବୁଡାନ୍ତୁ । ମହୁ ବୁଡି ଥିବା କାଠିରେ ଦିଆସିଲି ବାରୁଦରେ ଘସିଲେ ନିଆଁ ବାହାରିବ । ଯଦି ନକଲି ହୋଇଥିବ ଆର୍ଦ୍ରତା ଥିବାରୁ ଜଳିବ ନାହିଁ ।
୪ . ବ୍ଲଟିଂ ପରୀକ୍ଷା :- ବ୍ଲଟିଂ କାଗଜରେ କିଛି ମହୁ ରଖନ୍ତୁ । ଏହା ଶୋଷିତ ହୋଇ ପାରେ କିମ୍ବା କାଗଜରେ କିଛି ଚିହ୍ନ ଛାଡିପାରେ । ଅସଲି ମହୁ ଶୋଷିତ ହେବ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ନକଲି ମହୁ ଓଦା ଚିହ୍ନ ଛାଡ଼ିବା
୫ . ଫେଣ ପରୀକ୍ଷା :-ଟିକେ ମହୁ ନେଇ ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ । ଏଥିରେ ୪ କିମ୍ବା ୫ ବୁନ୍ଦା ଭିନେଗାର ମିଶାନ୍ତୁ । ଯଦି ଫେଣ ବାହାରେ ମହୁ ଜିପ୍ସନ ସହ ଅପମିଶ୍ରିତ ହୋଇଛି ।
୬ . ଆୟୋଡିନ ପରୀକ୍ଷା :-ଟିକେ ମହୁକୁ ପାଣିରେ ମିଶାନ୍ତୁ । କିଛି ବୁନ୍ଦା ଆୟୋଡିନ ପକାନ୍ତୁ। ଯଦି ନୀଳ ହୋଇଯାଏ ମହୁରେ ଷ୍ଟାରଚ କିମ୍ବା ମଇଦା ମିଶିଛି ।
୭ . ରୁଟି ସହ ପରୀକ୍ଷା :-ଖଣ୍ଡେ ବାସୀ ରୁଟି ସହ ମହୁରେ ବୁଡାନ୍ତୁ । ୧୦ ମିନିଟ ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତୁ। ଯଦି ରୁଟି କଠିନ ଥାଏ ତାହେଲେ ଅସଲି ଯଦି ରୁଟି ନରମ ହୁଏ ତେବେ ନକଲି |
ରବିନ୍ଦନାଥ ପ୍ରଧାନ, ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରତିନିଧି, ଅନୁଗୋଳ ମୋ: ୯୭୭୭୩୬୪୩୦
